domingo, 4 de novembro de 2012

Vacinação de Salmonella em galpões de gaiola

Quanto aquele 1° artigo postado no 04/10/2012 sobre vacinação em galpões automáticos realizamos agora no 18/10/2012 com a temperatura de 24ºC,umidade de 70%, velocidade do vento 2Km/h, no mesmo aviário de 50.000 aves. Nestas condições o consumo á tarde para 50.000 aves brancas com 46 semanas foi, de água 6.000 litros em 3 horas e 10 minutos.
Até esta vacinação não tinha sentido ainda o quanto o tempo de água disponível para vacina viva Salmonella enteritidis é de extrema importância.
Em 23/10/2012 fomos chamados em uma granja com aviários automáticos e manuais, um dos manuais com 7.000 aves brancas a caixa de água é de 150 litros com 3 fileiras de gaiolas de cada lado, com um corredor de 80 metros  e canos  de 1/2 polegada .Considerando que cada metro cabe 250 ml de água, os 80 metros vezes 6 fileiras de cano totalizam 480 metros, precisamos de 120 litros só para encher os canos, que até a água com vacina chegar no final, 150 litros não basta , porque parte desta água esta sendo consumida mesmo com os canos abertos no final, até chegar a água com corante e neutralizador de cloro.
Estes aviários com caixas de água pequenas ou com caixas de 250 litros, para 10.000 ou 2.000 litros para 50.000 aves é comum aqui no RS.
Tenho dificuldade para convencer os produtores que investem milhões, e que o valor de um dos seus automóveis pagaria o problema, que é a 2ª energia de vida da ave,a 1ª é o ar e a 3ª é a ração.
Vários automáticos tem o dosador , mas vários não tem, e alguns com 70.000 aves brancas que consomem em média 15.000 litros /dia a caixa é para 1.000 litros, outros para 2.000 e não tem dosador.
É terrível para o técnico e empregados, porque por incrível que pareça muitos empresários quando precisam vacinar ou medicar a responsabilidade fica por conta dos funcionários ou algum técnico, que está cada vez mais difícil encontrar. Está difícil porque a maioria virou vendedor puro, quer só vender, não se preocupando com pós venda.
Mas voltando ao aviário de 7.000 com 50 semanas, estás aves não receberam Salmonella enteritidis (S e ) viva na água antes da produção, somente uma 9 R injetável, quando apareceu em um lote com 90 semanas á 10 metros de distância, foi feito 2 na água com intervalo de 2 semanas.
Normalmente acompanho e ajudo as primeiras vacinações, está vez não. Apenas alertei o proprietário que deveria lavar a caixa de 150 litros realizando a vacinação no mínimo em 3 caixas, mas só foi feita em 2 caixas de água
Acompanho vacinações 1º porque gosto e cada vez aprendo , 2º porque a mão de obra nas granjas está cada vez mais difícil e desqualificada.
Nos quadros clínicos de Salmonella galinarum normalmente observamos que a mortalidade não acontece ao longo do aviário e sim localizada.
Antes da necropsia por está granja ter histórico de Pasteurella estava tranquilo, acreditando não ser Salmonella galinarum. E era.
Meu primeiro contato com a vacina (S e) viva para controlar Salmonella galinarum foi em dezembro de 2009 sob orientação da Dra. Letícia da Lohmann Brasil e do médico veterinário Antônio José Pettine.
Inclusive quero nesta postagem corrigir a postagem do 04/10/2012 aonde falei que  3 semanas após vacinação não podemos usar medicamento para Gran (-).Revendo anotações da Dra. na época, são 10 dias.
Nos últimos 5 meses em granjas com doenças em uns aviários vacino (S e ) nos aviários vizinhos em produção sem doença, e que receberam somente 9R injetável.
Fazem 30 anos que vejo Salmonella galinarum, mas está que apareceu nos últimos anos é terrível. O porque, na minha opinião, em outra ocasião postarei.
Entre as 4 qualidades da Salmonella enteritidis viva ( que é comercializada no Brasil pela Lohmann saúde animal e Merial saúde animal ) que são:
- Fenômeno inibitório
( Rápida e grande proteção intestinal fazendo exclusão competitiva com Salmonella de campo)
- Imunidade humoral
- Imunidade celular
- Imunidade local
Eu trabalho em cima do fenômeno inibitório, para imunidade humoral uso 9R (Vacina Salmonella galinarum viva) Que aqui no Brasil é comercializada pela Ceva Saúde Animal e Intervet MSD Saúde Animal.
O fenômeno inibitório nesta doença nos últimos anos ao meu ver é o mais importante em termos de vacinação, é claro que a limpeza da granja também é.
Na década  de 80,90 e início de 2000 quando aparecia o quadro medicávamos na ração, água ou injetável, esperávamos 5 dias e vacinávamos com 9R.
Em 10 dias aproximadamente após a vacinação parava de morrer, não aparecendo até o fim do lote.
Hoje em várias granjas não funciona este manejo. Em poucos casos conseguimos sucesso com o manejo das décadas passadas, em granjas com histórico recente. Em granjas com casos crônicos, não resolveu.
Neste aviário de 7.000 aves a vacinação foi com 300 litros e sem dieta hídrica, que alias eliminei do manejo da (S e ) na água, exatamente porque 100% das aves tem que beber água com vacina.
Também tenho visto que a restrição da água antes da vacinação ninguém segue uma regra fixa. Seja por falta de orientação, fiscalização, ou por falta de conhecimento dos funcionários,do quanto é importante seguir rigorosamente o tempo que as aves devem ter disponível a água com vacina.
Aproximadamente  14 anos atrás as vacinações via água melhoraram muito, devido ao surto de Gumboro G11.
Porém até hoje tem muitas falhas, principalmente na limpeza  das caixas antes, e tempo da água disponível.
No aviário automático com 50.000 aves brancas 46 semanas de idade ao lado aproximadamente 15 metros de distância do outro que apareceu a doença em junho de 2012 fizemos 3 Salmonella enteritidis na água com intervalo de 10 á 15 dias exatamente com a ideia do fenômeno inibitório (exclusão competitiva ).
Até hoje 26/10/2012 nada de doença. Acredito que Salmonella enteritidis viva  hoje é a mais importante no controle, além dos cuidados que foi falado antes.O importante é concentrar 2 á 3 vacinações antes dos 40 dias de idade, e em alguns casos quando a granja luta a anos repetir com 25 semanas e 50 semanas ( estas datas cheguei a conclusão esta semana depois de 18 meses em granjas que lutam a 5 anos com Salmonella galinarum ). Fazendo muda de pena repete, quando chegar aproximado o 50% de produção. Outra grande dificuldade é o automático que não pode ser lavado porque o material de alguns é ruim e enferruja o trilho que orienta a esteira da coleta do esterco.
O fabricante dos galpões,não são todos, orientam não lavar, mas será que não sabem que animal confinado o mais certo é ter doença, ou seja constroem algo com o mínimo de custo porem mais uma vez o consumidor paga os  prejuízos .

A partir da postagem Clostridium a tradução para o inglês será feita pelo Dr. Ricardo Hummes Rauber.



-- English version -- By Ricardo Hummes Rauber --


Vaccination against Salmonella in poultry houses with cages

Regarding that first article posted on October 4th 2012 about vaccination in automatic poultry houses, we performed another vaccination in the same house with 50,000 birds on October 18th under a temperature around 24ᵒ C, 70% humidity, and wind velocity of 2 km/h. Under these conditions, water consumption of 50,000 white layers in the afternoon was about 6,000 liters in 3 hours and 10 minutes. Until this particular vaccination I have not felt yet how much the time of water available for the vaccination with Salmonella Enteritidis (SE) live vaccine is important. In October 23rd we were called in a farm with both automatic and manual poultry houses. One of the manual ones with 7,000 white layers is equipped with a 150 liters water tank and has 3 rows of cages on each side, with ½” pipes and 80 meters length. As each meter of pipe holds 250 mL of water, for 80 m times 6 rows we need 120 liters just to fill the pipes until the vaccine reaches the end of the pipeline. So, 150 liters are not enough as long as some birds will be drinking water while the pipeline I open in order to the vaccine/dye/chlorine neutralizer solution gets all the system.
This kind of poultry houses with small water tanks such as 250 L tanks for 10,000 birds or 2,000 L tanks for 50,000 birds is very common in Rio Grande do Sul.
I have some difficulties to convince the farmers, who invest millions of Reais, and those who the value of their cars could pay the problem, since water is the second life energy for the birds (first is the air, and third is the feed).
Several automatic houses have dosimeters, but most of them don’t. Some poultry houses with 70,000 white layers which has an average daily water intake of about 15,000 L and is equipped with 1,000 L or 2,000 L water tanks without a dosimeter.
That’s a nightmare for the technicians and the employees, because in several cases the responsibility for the vaccination process falls on to an employee or some technician, which by the way is very difficult to find since most of them became just a seller and do not care about the post sale.
But lets get back to the 7,000 birds poultry house. Those 50 week old laying hens did not received the SE live vaccine before the production period, just one dose of the intramuscular 9R when a 90 weeks old flock showed clinical signs on a house 10 m far from this one and received 2 doses in the drinking water, 2 weeks apart.
I generally keep up and help on the first vaccinations, but this time I could not. I just called attention of the farmer for the fact that he should wash the 150 L water tank and proceed the vaccination with at least 3 tanks, but it was performed with only two.
I usually keep up with vaccinations first because I enjoy and always learn, and second because the manpower in the farms is getting hard to get and disqualified.
In clinical cases of Salmonella Galinarum (SG) we normally see that the mortality rate doesn’t happen along the entire poultry house, but localized.
Before the necropsy, since this farm already had a history of Pasteurella, I was calm and believing it wasn’t SG. But it was.
My first experience with using SE live vaccine to control SG was in December 2009, under the guidance of Dr. Letícia, from Lohmann Brazil, and DVM Antônio José Pettine.
In this post I want to correct the post of October 4th, when I said that in 3 weeks after vaccination we cannot use any anti Gram (-) antibiotic. Reviewing the Dr’s note of that time I realized this period is 10 days.
In the last 5 months, in farms with disease in some poultry houses, I vaccine with SE in the neighbor poultry houses without disease and which received only 9R.
It has been 30 years since I see SG, but this one in the past few years is the worst. The reason, in my opinion, I will post another time.
The SE live vaccine (sold in Brazil by Lohmann Animal Health and Merial Animal Health) has 4 main qualities:
- Inhibitory phenomenon (quick and great intestinal protection acting as competitive exclusion against the field Salmonella)
- Humoral immunity;
- Cellular immunity;
- Local immunity.
I work on the inhibitory phenomenon. For humoral immunity I use the 9R (SG live vaccine) which is sold in Brazil by Ceva Animal Health and Intervet MSD Animal Health.
In my opinion, in the past few years, the inhibitory phenomenon is the most important in terms of vaccination. Of course, the cleanness of the farm is also important.
On the 80’s, 90’s and early 2000’s, when we had clinical disease, we applied some medicine via feed, water or injectable, waited for 5 days and would vaccinate with 9R.
About 10 days after vaccination, mortality stopped and did not showed again.
Nowadays, this procedure doesn’t work anymore in several farms. In a few cases we have success with this procedure, in farms with recent historic. In farms with chronic cases it didn’t work.
In this poultry house with 7,000 birds, vaccination with 300 L of water and no water fast, which by the way I eliminated from the procedure of SE vaccination via drinking water because 100% of the birds must drink water with the vaccine.
I have also noticed that everyone has his own procedure for water fast before vaccination. It might be due to lack of orientation, supervision, or lack of knowledge of the employees about the importance of following strictly the time that birds must have access to the vaccine. Approximately 14 years ago the procedures of vaccination via drinking water improved a lot, due to outbreaks of G11 Infectious Bursal Disease Virus. However, several flaws are still present, mainly regarding the cleaning of water tanks and the time of available water.
In this automatic poultry house with 50,000, 46-week old, white laying hens, near approximately 15 m of another house where the disease appeared in June 2012, we performed 3 SE vaccinations via drinking water, 10 to 15 days apart from each other applying the idea of the inhibitory phenomenon (competitive exclusion). Until now (26th Oct. 2012) we haven’t seen any sign of the disease. I believe that the live SE vaccine is the most important in controlling the disease, along with the cares quoted before. The important is to focus in 2 to 3 vaccinations before they are 40 days old and in some cases, when the farm is fighting for many years against it, to repeat it at 25 and 50 weeks (those dates I realized this week, after 18 months in farms which fight over 5 years against SG). Repeat after moulting, when birds get to 50% production. Another great difficulty is with some automatic poultry houses which cannot be washed because some parts of it rust. Some manufacturers (not all of them) recommend not washing, but they don’t realize that wherever you have confined animals you will have infections. The fact is that they build something applying the minimum cost policy and, once again, the consumer must pay the losses.

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